بروکر چیست + نکات حقوقی مهم که در عقد قرارداد بروکری باید رعایت شود
گاهی ممکن است شما اطلاعات اجمالی از کاری داشته باشید، ولی آگاهی از کار برای ورود به کسب و کار کافی نیست. شما باید اطلاعات دقیقی در مورد جزئیات کار و نحوه و زمان اقدام در آن زمینه و همچنین تجربه کافی داشته باشید.
در این مورد شما ممکن است به مشاوره یک متخصص نیاز داشته باشید که در زمینه این امور با او مشورت کنید یا به دنبال شخصی باشید که به صورت غیر مستقیم انجام این امور را به طور کلی به دست بگیرد و مشتری و خریدار را تا پای میز معامله بیاورد.
درهرصورت تنظیم قرارداد بروکری میتواند به شما کمک کند. در ادامه این مطلب به تعریف بروکر و نکاتی که در قرارداد بروکری باید رعایت شود می پردازیم.
بروکر کیست؟
معنای بروکر از نظر لغوی دلال، داستار یا واسطه معاملات بازرگانی است. در اصطلاح بروکر یا کارگزار افراد یا سازمان هایی هستند که میان خریدار و فروشنده ارتباط برقرار می کنند و شرایط لازم را به منظور انجام معامله بین آنها فراهم میکنند. میتوان گفت بروکر یک نهاد مالی غیر بانکی است که اعلان نرخ دارایی ها در بازار به مشتریان وظیفه او است.
کار اصلی شرکت کارگزاری یا بروکر این است که نرخ های بازار را به مشتری ارائه و دستورات معاملاتی مشتریان را اجرا کند. نحوه کار بدین صورت است که بروکرها دستورات معاملاتی مشتریان خود را از طریق تلفن، فکس و اینترنت دریافت میکنند و از محل سپرده مشتری این دستورات که خرید یا فروش است را به انجام میرسانند.
بروکر در دنیای اقتصاد در انواع متفاوتی فعالیت میکند. مثلا بروکر کالا متخصص در زمینه مبادله کالا است. همچنین با توجه به نوع هر بازار، کارگزار های تخصصی برای آن بازار وجود دارد.
به طور مثال کارگزار بورس یکی از معمول ترین کارگزاریها است و بنگاههای مشاور املاک که در حال حاضر در زمینهی معاملات املاک و مستغلات فعالیت میکنند نیز یکی از این کارگزاری ها محسوب می شوند.
وظایف کارگزار
مشاوره و راهنمایی طرف مقابل وظیفه کارگزار در طول مدت قرارداد است. بدین منظور، کارگزار باید با توجه به موضوع اصلی قرارداد، امور بازرگانی و بازارسازی را در قالب شروط قرارداد انجام دهد.
از وظایف دیگر بروکر جذب سرمایه گذار و تنظیم روند فروش کالا یا خدمات موضوع قرارداد میباشد. علاوه بر این کارگزار موظف است جلسات منظم مشاوره برگزار کند، مدیریت مالی پروژه را بر عهده بگیرد و بهترین گزینه را به عنوان مشاوری امین پیش روی طرف مقابل خود قرار بدهد.
مهمترین وظیفه بروکر را میتوان امانت و رازداری دانست. به این صورت که در روند قرارداد کارگزاری، کارگزار به مجموعهای از اطلاعات مهم کارفرما دسترسی پیدا می کند که این اطلاعات نتیجه سالها تلاش آن فرد است و مهم ترین دارایی او را تشکیل میدهد.
بروکر مانند یک وکیل باید کلیه کارهای مربوط به کسب و کار مورد نظر را با دقت و مسئولیت پذیری بالا انجام بدهد. بروکر باید در هر لحظه اطلاعات خود را به روز کند و به منظور کسب این اطلاعات همواره به تحقیق و مطالعه بپردازد.
تنظیم قرارداد بروکری
فرم قرارداد بروکری به قراردادی می گویند که در آن، یک طرف آن کارفرما است که درخواست مشاوره گرفتن یا درخواست انجام کاری را دارد و طرف دیگر آن بروکر که درخواست کارفرما را اجرا میکند. در این میان نیز کارفرما موظف است در ازای خدماتی که بروکر ارائه میدهد طبق مقداری که در نمونه قرارداد بروکری تعیین میشود حق الزحمه او را پرداخت کند.
بروکرها کمیسیونی دریافت میکنند که معمولاً با درصدی از قیمت خرید یا فروش مشتریان محاسبه میشود. امکان دارد بعضی کارگزاران علاوه بر مبلغِ درصدی، مبلغی را بهصورت ثابت دریافت کنند که میزان و نوع این مبالغ طبق توافق قبلی تعیین میشود.
نکات قرارداد بروکری
به منظور تحریر متن قرارداد بروکری با توجه به ماده ۱۰ قانون مدنی به نوشتن آن اقدام میکنیم:
«قراردادهای خصوصی نسبت به اشخاصی که آنها را منعقد کردهاند در صورتی که مخالف صریح قانون نباشد، نافذ است.»
طبق این ماده از قانون مدنی، در صورتی که قرارداد بروکری مخالف قانون نباشد، ایرادی در تنظیم و عقد آن وجود ندارد. اکثر بروکرها زیر نظارت نهادهای قانونی هستند. همچنین کارگزاریهایی که تحت نظارت یا رگولاتوری هستند در اصطلاح به آنها بروکرهای رگوله میگویند.
رگولاتورها با دیکته کردن مقررات خاص و نظارت بر انجام این مقررات از سلامت روال معاملاتی و مالی کارگزار اطمینان پیدا میکنند. همچنین کارگزاریهایی که تحت این نوع نظارت هستند از نظر امنیت سرمایه و سلامت کاری از بروکرهایی که این نظارت بر آنها اعمال نمیشود قابل اطمینان تر هستند.
عنوان قرارداد بروکری
انتخاب عنوان قدم اول برای نوشتن هر قراردادی است. انتخاب عنوان بسته به موضوع اصلی دارد. قرارداد بروکری شما در هر کسب و کاری که باشد باید در عنوان به آن اشاره شود.
اطلاعات و مشخصات طرفین
همانطور که اشاره شد، طرفین این قرارداد شامل کارفرما و بروکر میباشند. وارد کردن اطلاعاتی مثل نام، نام خانوادگی، نام پدر، شماره شناسنامه، شماره ملی، آدرس دقیق محل اقامت، کد پستی و شماره تماس کارفرما در فرم قرارداد بروکری جهت معرفی او انجام میشود. پس از معرفی کارفرما، بروکر با همان اطلاعات قبلی معرفی میشود.
این اطلاعات زمانی مورد استفاده قرار میگیرد که بروکر و کارفرما، شخص حقیقی باشند. درصورتی که طرفین قرارداد بروکری شخص حقوقی باشند، اطلاعاتی مثل نام شرکت، شماره ثبت، کد اقتصادی، نشانی، تلفن، نام نماینده و سمت نماینده باید در قرارداد بروکری نوشته شود. همچنین سند ثابت کننده سمت نماینده باید به قرارداد پیوست شود.
قوانین قرارداد بروکری
هر کارگزاری قوانین معینی برای انجام معاملات خود دارد. این قوانین تقریبا بین همه کارگزاریها مشابه است؛ ولی در برخی موارد جزئی با هم تفاوت دارند.
مثلا این نکته که یک بروکر در زمان اعلام اخبار مهم اقتصاد جهانی چه تعهدی به شما دارد و با چه ساز و کاری معاملات شما را در لحظه شلوغی بازار انجام میدهد، ممکن است با کارگزاری دیگری متفاوت باشد. قوانین و مقررات معاملاتی کارگزارها معمولا در وب سایت آنها درج شده است.
همچنین در زمانی که شما با مشکل یا سوالی مواجه می شوید، خدمات پشتیبانی بروکر طرف ارتباط با شما است. بنابراین در زمان انتخاب بروکر دقت کنید که زبان فارسی را پشتیبانی کند و بتواند در سریعترین زمان بهترین پاسخ را به شما ارائه کند.