اجاره ملک ورثه ای

ممکن است برایتان پیش آمده باشد که بخواهید ملکی که از امواتتان بر جا مانده است و به نام اوست را اجاره بدهید؛ اجاره ملک ورثه ای هم مانند باقی معاملات راجع به اموال به ارث رسیده دارای نکات خاصی است که باید رعایت شود.

ملکی که از متوفی به وراث می رسد مشترک و به اصطلاح مشاع نامیده می شود و قواعد خاصی بر آن حاکم است برای مثال هیچ یک از وراث نمی توانند بدون اجازه دیگری تصرف مادی در مال کند یا اینکه اگر بخواهد اجاره بدهد لازم است که باقی شرکا برای تصرف مستاجر راضی باشند‌.

اگر نحوه و شرایط اجاره دادن یک ملک که متعلق به سایر وراث هم هست برای شما سوال است مطلب زیر را به دقت بخوانید

شرط اول اجاره دادن: داشتن گواهی انحصار وراثت

یکی از این موارد و قوانین اجاره ملک ورثه ای داشتن گواهی انحصار یا حصر وراثت است. لذا اگر مالک اصلی فوت کرده باشند معامله آن مال واقع نمی شود مگر آنکه گواهی انحصار وراثت اخذ شده باشد.

نحوه اخذ گواهی انحصار وراثت در همین سایت در عنوانی جداگانه توضیح داده شده است.

به این خاطر که اگر گواهی مزبور نباشد قانونا مشخص نیست چه کسی وارث و مالک است و چه کسی نیست لذا وجود آن بسیار مهم می باشد.

شرط اول اجاره دادن

شرط دوم اجاره ملک: رضایت تمام وراث

از دیگر شرایط قانونی اجاره گرفتن یا اجاره کردن مال ورثه ای این است که تمام وراث راضی باشند و پای قرارداد را امضا کنند.

راهی نیز وجود دارد و این که یک نفر از وراث یا همه آن ها می توانند به یک شخص وکالت بدهند که به جای ایشان امضا کنند و این امر اشکالی ندارد.

این امکان وجود دارد که به یکی از برادر ها و خواهر ها وکالت داده شود و این مشکلی ندارد.

شرط سوم اجاره ملک: واریز اجاره بها و ودیعه

به این علت که ملک ورثه ای متعلق به همه وراث است و تا زمانی که تقسیم نشده همگی مالک آن هستند لذا در اجاره هم در میزان اجاره بها همگی سهم دارند در اینجا لازم است که اگر وراث توافق کرده اند که پول به حساب مشخصی واریز شود به همان شماره حساب واریز شود.

اگر وراث توافقی در این زمینه نکرده اند لازم است به تمام ورثه به میزان سهم وی به او پرداخته شود.

پول ودیعه یا رهن هم باید اگر توافقی در کار نباشد بین همه آنها تقسیم شود.

شرط سوم اجاره ملک

مشاوره حقوقی فوری

مشاوره تخصصی تلفنی و متنی آنلاین با وکلای سراسر کشور

راهکار برای اجاره ملک ورثه ای

با توجه به این که در ملک ورثه ای موجرین (همان ورثه و صاحب ملک) متعدد هستند و یک مستاجر با چند نفر روبرو است؛ اگر بخواهد تعهدات را از ایشان بخواهد ممکن است دچار مشکل شود

برای مثال اگر مستاجر، مبلغ رهن را بخواهد ممکن است هر کدام از ورثه، مستاجر را به دیگری واگذار کنند لذا در اینجا بهتر است در قرار داد اجاره درج شود که تعهدات موجرین در این قرارداد به صورت تضامنی می باشد.

تضامن به این معنی است که همه در مقابل مستاجر مسئولند.

در این حالت تمامی تعهدات بر گردن همه آنها میفتد.

گرفتن حکم تخلیه ملک ورثه ای

در انعقاد عقد اجاره گفتیم که همه باید راضی باشند اما وقتی که اجاره تمام شود و مستاجر تخلیه نکند لازم نیست برای طرح دعوای تخلیه همگی حضور داشته باشند.

لذا اگر به هر دلیلی مستاجر ملزم به تخلیه بود اما این کار را نکرد هر یک از ورثه به تنهایی می توانند درخواست تخلیه را از دادگاه بخواهند.

برای این کار نیاز به نوشتن یک دادخواست کامل می باد که می توانید با وکلای ما مشاوره داشته باشید.

گرفتن حکم تخلیه ملک ورثه ای

اجاره دادن ملک ورثه ای توسط برخی وراث

ملک ورثه ای تا زمانی که تقسیم نشده و جدا نشده مال مشترک به حساب می آید و تصرف مادی در آن نیاز به رضایت تمام شرکا دارد و اگر هم کسی بخواهد سهم خود را بفروشد، خریدار حق تصرف مادی ندارد تا زمان تقسیم، از طرفی اگر برخی ورثه سهم خود و سهم دیگران را بدون اجازه اجاره دهند یا حتی بفروشند مرتکب جرم انتقال مال غیر شده اند.

تصرف یکی از افراد در ملک ورثه ای

در مال مشاع ورثه ای اگر یکی از وراث در ملک تصرف کند باقی ورثه می توانند خلع ید وی را بخواهند و برای آن زمانی که تصرف داشته اجرت المثل دریافت کنند.

برای اینکه بتوانید حق و حقوق خود را کامل دریافت کنید و حکم خلع ید و اجرت المثل به نفع شما صادر شود؛ پیشنهاد می کنیم با وکلای متخصص خلع ید وکیل تاپ مشورت کنید

اجاره ملک بدون اجازه بقیه ورثه

بدیهی است مستاجری که اجاره می کند قصد دارد تصرف مادی در مال کند و در آن سکونت کند حال اگر مستاجر از برخی ورثه مال مشاع را اجاره کند باید تمام ورثه اجازه تصرف به وی بدهند و اگر بدون اجازه سکونت کند می توانند از دادگاه به عنوان غاصب از وی شکایت کنند.

حال اگر ورثه اجازه ندادند مستاجر هم می تواند به استناد تعذر تسلیم اجاره را فسخ کند.

اجاره ملک بدون اجازه بقیه ورثه

نتیجه گیری

اجاره ملک ورثه ای که از متوفی به ارث رسیده است در زمان تصرف باید رضایت تمام شرکا و وراث را داشته باشد همچنین برای معامله با مال ورثه ای نیاز است که گواهی حصر وارثت نیز اخذ شده باشد.

اگر یکی از وراث اجازه نداده باشد و مال به تصرف مستاجر داده شده باشد وی می تواند از دادگاه اخراج مستاجر را تقاضا کند.

برای اطلاع از نحوه و چگونگی دریافت گواهی انحصار وراثت، انعقاد قرارداد اجاره، تنظیم سایر قرارداد های تخصصی و خلع ید و تخلیه می توانید در قسمت مشاوره سایت وکیل تاپ با صرف کمترین هزینه به وکیل متخصص وصل شده و از وی مشاوره تخصصی بگیرید.

وکیل مورد نظر می تواند تا پایان امر همراه شما باشد.

سوالات متداول

اجازه تمام وراث در این زمینه لازم است و مستاجر به این امر باید دقت کند زیرا ملک مزبور مشاع به حساب می آید.

با جمع شدن شرایطی ممکن است مصداق انتقال مال غیر باشد زیرا منفعت هم در انتقال مال غیر صادق است.

۱
۲
۳
۴
۵
میانگین امتیازات ۴.۸ از ۵
از مجموع ۵ رای
34 نظرات
  1. حسنی می گوید

    آپارتمان ورثه ای با رضایت تمامی وراث اجاره داده شده ولی بدون اجازه و دریافت سهم ودیعه آن یک وارث مابقی وراث سهم ودیعه خود گرفته و بدون هماهنگی آن یک وارث کلید آپارتمان را تحویل مستاجر داده اند حال آن شخص وارث که سهم ودیعه خود را نگرفته چه باید بکند

    1. بهزاد زینالی می گوید

      سلام
      اگر وراث توافقی در این زمینه نکرده اند لازم است به تمام ورثه به میزان سهم وی به او پرداخته شود. پول ودیعه یا رهن هم باید اگر توافقی در کار نباشد بین همه آنها تقسیم شود. جهت واریز مبلغ رهن و اجاره‌بها، ۲ راه وجود دارد: روش اول: همه وراث توافق می نمایند که مبلغ مورد نظر به یک شماره حساب مشخص واریز شود. روش دوم: وراث به توافقی نرسیده باشند. جهت کسب اطلاعات دقیق تر از وکلای متخصص ما در این حیطه کمک بگیرید. موفق و موید باشید.

  2. میم می گوید

    باسلام خانه مادری من با خواهر بزرگم شریک هستن مادرم فوت کرده خواهرم چون راه خانه مشترک است اجازه فروش نمی دهد از ترس انها نه می توانیم بنگاه ببریم نه چیزی خیلی کلاش هستن کسی برای فروش ببریم یکی در بین خدای نکرده کشته می شود چه راهی رو پیشنهاد می کنید

    1. بهزاد زینالی می گوید

      سلام: شما چون ورثه هستین باید انحصار وراثت نمایید و به عنوان مالک سهم مشاعی از طریق دادگاه در خواست تقسیم ترکه نماییدو برای کمک بهتر می توانید از طریق وکلای خانواده کمک بگیرید.

  3. ایمان می گوید

    برج ۴ پدرومادرم فوت کردند واینکه برادرها در آنجا زندگی میکنند یکی شون ۱۰ساله و برادر دیگه ۵ساله اونجا زندگی میکنند بدون اینکه هزینه ای داده باشند
    حالا۶ماه از فوت والدینم میگذره و آنها هیچ کرایه ای را به من نداده اند و به ما هم اجازه ورود به ملک پدری راهم نمیدهند ومن خواستم تا تخلیه کنند اما آنها اینکار رانمیکنندممنون میشم راهنمایی کنید

    1. زینالی می گوید

      سلام: شما باید بعد از فوت از شورای حل اختلاف درخواست انحصار وراثت نمایید تا براساس ان رسیدگی شود برای راهنمایی بیشتر از طریق وکلای انلاین وکیل تاپ مشاوره نمایید.

  4. مجید می گوید

    سلام پدربزرگم شش ماه پیش فوت کرده یکی از وراث میگه من اجاره کردم مغازرو به مدت ۵سال الانم نه کرایه داده به وراث نه میگه تخلیه میکنم تا مدت قرارداد هم هستم قبل از سال ۱۳۹۸هم هیچ اجاره نامه ای به اسمش نیست قرارداد هم کارشناس جعلی تشخیص داده میشه راهنمایی کنید

    1. زینالی می گوید

      سلام: شما می توانید به عنوان وراث بابت عدم پرداخت اجاره بها اقدام به فسخ قرارداد نمایید و در صورت جعلی بودن قرارداد می توانید با محکومیت این شخص اجرت المثل ایام تصرف را از این فرد مطالبه نمایید.

  5. مصطفی می گوید

    سلام خانه ی پدری را برادرانم برای یکسال به شخصی اجاره داده اند و من هم امضا زدم ولی قرارداد که تمام شد من راضی به تمدید با مستاجر نشدم ولی برادرانم باوی بدون امضا ورضایت من تمدید کرده اند آیا من میتوانم حکم تخلیه منزل را بگیرم یا نه

    1. زینالی می گوید

      سلام: بله چون مال مشاعی بوده است برای اینکه اجاره داده شود باید رضایت تمامی شرکا در نظر گرفته شود و شما می توانید در خواست تخلیه مورد اجاره را درخواست نمایید و همچنین به طرفیت برادرانتان نیز می توانید بابت فضولی بودن قرارداد اجاره طرح دعوی نمایید برای راهنمایی و کمک بیشتر از طریق وکلای انلاین سامانه وکیل تاپ مشاوره نمایید.

  6. مجید می گوید

    با سلام حکم جعل کردن وصیت نامه پدری معمولا چیست ؟یکی از وراث جعل کرده که پدرم ثلث اموالشو بمن داده ازین طرف هم سه کارشناس گفته کلا جعلیه ودر دفترخانه هیچ ثبتی درین باره نیست

    1. زینالی می گوید

      سلام: مجازاتش جعل سند عادی است که داری شش ماه تا یک سال حبس تعزیری دارد که قابل تبدیل به جزای نقدی نیز می باشد.

  7. مجید می گوید

    با سلام اگه جعل وصیت نامه با همکاری سردفتر که خودش ۶ماه سابقه حبس دارد وازطرفی وصیت نامه اولی رو که صحیح بوده و باجعل آن را باطل کردن واسم خود را بطورسند رسمی در دفترخانه با مهروامضا سردفتر به دادگاه ارائه کردن که سه کارشناس تاییدکردن جعلیه اون موقع چه حکمی داره

    1. زینالی می گوید

      سلام:سر دفتر مرتکب جرم جعل اسناد رسمی شده است و مجازات حبس تا سه سال برای سر دفتر خواهد بود.

  8. مصطفی می گوید

    با سلام جعل وصیت نامه ای که به ضرر بقیه وراث میباشدحکم آن کیفری هست یا حقوقی؟درچه صورت حکم آن کیفری درچه صورت حقوقی هست؟

    1. زینالی می گوید

      سلام: جعل جنبه کیفری دارد و قابل تعقیب کیفری می باشد.

  9. راضیه تقوی می گوید

    با سلام ملک ورثه ای بدون اجازه و اطلاع دادن و امضا من توسط ۳وارث دیگه امضا شده و اجاره رفته لطفا راهنمایی کنید و چطور میتونم قرارداد را باطل و تخلیه مستاجر را بگیرم

    1. زینالی می گوید

      سلام: باطل نیست ولی غیر نافذ هست و می توانید با عدم تنفیذ نسبت به تخلیه محل اقدام نمایید

  10. مرتضی یوسفی می گوید

    سلام، من ملکی ورثه ایی رو از یک نفر اجاره کردم و الان بقیه ورثه ها پیدا شدن و میگن باید تخلیه کنی، حالا با توجه به سوالات بالا متوجه شدم که راحت میتونن حکم تخلیه من رو بگیرن، سوالم اینه گناه من مستاجر چیه؟ آخه من از کجا باید بدونم خونه ورثه ایی هست؟ آیا این جرم بنگاه دار نیست که همچین خونه ایی رو اجاره داده، آیا بنگاه دار نباید خسارت بپردازه؟ آیا راهی هست که تخلیه نکنم؟

    1. زینالی می گوید

      سلام: بله و اینکه شما باید با رویت سند مالکیت متوجه میشدین که ایشان مالک نیستند ولی برای اینکار می توانید هم از طرف املاکی و هم موجر شکایت نمایید.

  11. مریم می گوید

    سلام ملک ورثه ای رو برادرم بدون اینکه جواب انحصار وراثت بیاد اجاره داده و درآمد اجاره رو فقط خودش و دو تا از برادرانم میگیرند به دخترها چیزی نمیدهند من تا قبل از اینکه حکم انحصار وراثت بیاد میتونم از برادرم شکایت کنم

    1. زینالی می گوید

      سلام: می توانید بابت تصرف عدوانی از برادرتان شکایت نمایید

  12. رضا فراهانی می گوید

    سلام. من مادرم یکماهه فوت شده. میخوام خونشو تا قبل از انحصار وراثت اجاره بدم دونا خواهرم دارم که راضی هستن. آیا برای اجاره دادن مشکلی وجود داره؟

    1. زینالی می گوید

      سلام: در صورت رضایت تمامی ورثه مشکلی نیست در غیر این صورت باید انحصار وراثت نمایید

  13. قادر می گوید

    سلام همسر بنده فوت کردند و دو پسر دارم اگر انحصار وراثت بدم حتما باید مالیات بر ارث را پرداخت کنم یا موقع فروش ملک میتوانیم پرداخت کنیم. و آیا با انحصار وراثت میتوانند به بنده وکالت اجاره ملک را بدهند؟

    1. زینالی می گوید

      سلام:خیربرای انحصار وراثت فعلا نیازی نیست

  14. نیک می گوید

    سلام ملکی را اجاره کردم ودر سال دوم وقتی با صاحب خونه تمدید کردم ایشان فوت شدند قرار داد که با اون مرحوم داشتم تمام شد با وراث تماس گرفتم برای کسب تکلیف که گفتند فعلا با ما همکاری کن وبشین بدون هیچ قرارداد جدیدی تا ما تکلیفمان با خودمان روشن شود بعد به شما اطلاع می‌دهیم حال بعد از یک سال یکی از وراث میگه تخلیه کن ومن قبول کردم اما وراث دیگر میگه شما حق تخلیه وتحویل کلید منزل به یک شخص را ندارید باید همه وراث هنگام کلید حضور داشته باشند ومن بین زمین آسمان گیر کردم به حرف کدام از وراث باشم چه کنم آیا کلید را میتونم بدون اطلاع وراث دیگر به یکی از آنها تحویل دهم

  15. علیمراد می گوید

    سلام من خانه وراثتی طبقه پایین را که وراثتی است و ثلث مال پدرم یمن داده شده را اجاره دادم و حالا وارثین مراجرم کلاهبرداری انتقال مال غیر متهم کردن که تبرعه شدم ولی هنوز پرونده ادامه دارد نمیدانم که اگر رضایت ندهند چه میشود

  16. محسن می گوید

    سلام ۶ماه پیش پدرم فوت کرد. یکی از مستاجر ها ۱ماه بعد از فوت با یکی از وراث قرار داد تمدید کرد. من ماه قبل انحصار وراثت گرفتم. ایا امکان باطل کردن قرار داد مستاجر و اخراج ایشون و شکایت از ورثه ای که بدون اجازه قرار داد امضا کردن وجود داره؟؟

  17. محسن می گوید

    سلام ۶ماه پیش پدر فوت شدن. ۱ماه بعد یکی از وراث با مستتجر قرار داد امضا کردن. انحصار وراثت امروز اماده شده. ایا امکان باطل کردن قرار داد مستاجر و اخراج ایشون و شکایت از ورثه ای که بدون اجازه قرار داد امضا کردن وجود داره؟؟

  18. کیارش می گوید

    سلام من پدرم چند سال پیش فوت کردن ما انحصار وراثت مالیات بر اثر رو هم دادیم حالا یکی از برادران قسمتی از ملک رو تصرف کردن که البته از مقدار سهمی که به ایشون تعلق میگیره بیشتر هم هست حالا برای اجاردادن مابقی ملک مشاع که چند واحد میباشد و خالی موندن همکاری وامضا نمیدن و بقیه ورثه قصد اجاره مابقی ملک رو دارن راه مسالمت آمیزی داره یا حتما باید شکایت کرد لطفا راهنمایی بفرمائید اگر بقی ورثه مابقی ملک رو اجاره بدن چه خواهد شد واگر برادر شکایت کنه چگونه خواهد بود ماچه کنیم ممنون

  19. کیارش می گوید

    سلام پدر بنده چون سال پیش فوت کردن و ما انحصار وراثت و مالیات بر ارث رو پرداخت کردیم حالا یکی از ورثه قسمتی از ملک روکه از سهم ایشون بیشتر هم هست تصرف کرده و داره زندگی میکنه البته با این موضوع ما مشکلی نداریم مسئله اصلی این هست که ایشون برای اجاره دادن بقیه واحدها که مشاع هست همکاری و امضا نمیکنه برای اجاره دادن مابقی ملک چه باید کرد آیا راه مسالمت آمیزی وجود داره ممنون که راهنمایی میفرمایید

  20. مژگان می گوید

    سلام من یک دختر هستم و دو برادر دارم قبل از فوت پدر ومادرم برادرانم در دو طبقه‌ی اون خانه می‌نشستند الان که آنها از دنیا رفته آند یک طبقه خالی مانده واون دو برادر چیزی به من نمیدهندخانه ی پدری من سه طبقه بود الان که من می‌خواهم بدم اجاره آنها نمی‌گذارند ولی خودشان همچنان نشسته اند پس حق من چی مشه لطفا راهنمائی کنید ممنون میشم

    1. زینالی می گوید

      سلام
      شما میتوانید به طرفیت برادرانتان درخواست تحریر ترکه مطرح کنید و اموال از طریق قانون تقسیم شود

زمان پاسخ به دیدگاه شما از طرف وکلای سایت وکیل تاپ ۴۸ ساعت می باشد. درصورت نیاز به مشاوره فوری حقوقی میتوانید از این لینک نسبت به پرسش سوال خود اقدام کنید.



سوالات خود را از ما بپرسید

وکلای پایه یک ما اماده پاسخ به سوالات شما هستند