قاچاق دارو | بررسی جرم قاچاق دارو در ایران و مجازات آن

قاچاق کالا ها یکی از مواردی ست که اغلب کشور ها با آن سر و کار دارند. قاچاق مواد مخدر، اسلحه و همچنین دارو و…

در اینجا قصد داریم از جرم قاچاق دارو که یکی از موارد مهم در دوران تحریم به حساب می آید مطالبی را بیان کنیم‌. قبل از ورود به بحث باید بدانیم که دارو هایی قاچاق به حساب می آیند که بدون مجوز رسمی از وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی وارد کشور می شود.

چه مواردی قاچاق دارو حساب می شود؟

به علت این که داروها با جان و سلامت افراد ارتباط زیادی دارد لذا لازم است دارو هایی که وارد بازار می شوند مورد تایید وزارت بهداشت باشد تا نسبت به سلامت آن دارو اطمینان پیدا شود لذا دارویی که تایید وزارت بهداشت را نداشته باشد (برچسب اصالت کالا) قاچاق محسوب می شود.

چه مواردی قاچاق دارو حساب می شود؟

مشاوره حقوقی فوری

مشاوره تخصصی تلفنی و متنی آنلاین با وکلای سراسر کشور

مجازات قاچاق دارو چیست؟

قاچاق دارو در قانون مبارزه با قاچاق کالا

در بحث مجازات جرم قاچاق دارو باید به قانون مبارزه با قاچاق کالا مراجعه کنیم.

در قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز مصوب سال ۱۳۹۲ در ماده ۲۲ مجازات هایی برای قاچاق کالا مقرر شده است اما صراحتا به قاچاق دارو اشاره نکرده است‌. اما در ماده ۲۷ همین قانون قاچاق دارو را به ماده ۲۲ ارجاع میدهد.

طبق ماده ۲۲ – هر کس مرتکب قاچاق کالای ممنوع گردد یا کالای ممنوع قاچاق را نگهداری یا حمل نماید یا بفروشد، علاوه بر ضبط کالا به‌ شرح زیر و مواد (۲۳) و (۲۴) مجازات می‌ شود:

موارد جزای نقدی برای قاچاق دارو

  • الف. در صورتی‌ که ارزش کالا تا ده میلیون (۱۰.۰۰۰.۰۰۰) ریال باشد، به جزای نقدی معادل دو تا سه برابر ارزش کالای ممنوع قاچاق
  • ب. در صورتی که ارزش کالا از ده میلیون (۱۰.۰۰۰.۰۰۰) تا یکصد میلیون (۱۰۰.۰۰۰.۰۰۰) ریال باشد به جزای نقدی معادل سه تا پنج برابر ارزش کالای ممنوع قاچاق

موارد حبس و جزای نقدی برای قاچاق دارو

  • پ. در صورتی که ارزش کالا از یکصد میلیون (۱۰۰.۰۰۰.۰۰۰) تا یک میلیارد (۱.۰۰۰.۰۰۰.۰۰۰) ریال باشد به بیش از شش ماه تا دو سال حبس و به جزای نقدی معادل پنج تا هفت برابر ارزش کالای ممنوع قاچاق
  • ت. در صورتی که ارزش کالا بیش از یک میلیارد (۱.۰۰۰.۰۰۰.۰۰۰) ریال باشد به دو سال تا پنج سال حبس و به جزای نقدی معادل هفت تا ده برابر ارزش کالای ممنوع قاچاق

تبصره ۱- در صورتی که ارزش عرفی (تجاری) مشروبات الکلی، مشمول بندهای (الف) و (ب) این ماده باشد؛ مرتکب علاوه بر جریمه نقدی مقرر در این ماده به مجازات حبس از شش ماه تا یک سال محکوم می‌ شود.

تبصره ۲- وجوه حاصل از قاچاق کالای ممنوع، ضبط می‌ شود.

در چه موارد قاچاق کالا حبس دارد؟

در چه موارد قاچاق کالا حبس دارد؟

طبق آنچه در ماده ۲۲ ذکر شده است اگر میزان ارزش و قیمت قاچاق دارو بیشتر از ۱۰ میلیون تومان تا ۱۰۰ میلیون تومان باشد؛ بجز این که فرد، به ۵ تا ۷ برابر این قیمت باید جزای نقدی پرداخت کند به حبس ۶ ماه تا ۲ سال نیز محکوم می شود.

همچنین اگر قیمت و ارزش داروی قاچاق شده بیشتر از ۱۰۰ میلیون تومان باشد؛ جزای نقدی فرد ۷ تا ۱۰ برابر یعنی حدود ۷۰۰ میلیون جریمه و همچنین ۲ تا ۵ سال نیز حبس خواهد بود.

تکلیف وسایلی که با آن قاچاق دارو صورت گرفته

در تبصره ۳ ماده ۲۲ قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز در این باره مقرر می کند که:

آلات و ادواتی که جهت ساخت کالای ممنوع به منظور قاچاق یا تسهیل ارتکاب قاچاق کالای ممنوع مورد استفاده قرار می‌ گیرد، ضبط می‌ شود. مواردی که استفاده کننده مالک نبوده و مالک عامداً آن را در اختیار مرتکب قرار نداده باشد، مشمول حکم این تبصره نمی‌ باشد.

قاچاق چه داروهایی مشمول قانون هستند؟

در باره قاچاق اقلام دارویی آیین نامه اجرایی ماده ۲۷ قانون مبارزه با قاچاق کالا این گونه مقرر می کند:

ماده ۲ – مواد و فرآورده‌ های دارویی اعم از داروها و فرآورده‌ های تقویتی، تحریک‌ کننده، ویتامین‌ ها و مکمل‌ های غذایی و دارویی و فرآورده‌ های زیستی نظیر سرم و واکسن و فرآورده آزمایشگاهی و مواد غذایی اطفال (شیرخشک و غیره) و هر نوع دارو و مواد اولیه دارویی و بسته‌ بندی دارویی و هر نوع مواد و ملزومات مصرفی و تجهیزات پزشکـی و دندانپزشکی و یا مواد اولیه آنها مشمول بند (الف) ماده (۲۷) قانون بوده و در صورت کشف، مشمول مجازات قاچاق کالاهای ممنوع موضوع ماده (۲۲) قانون خواهند بود.

دادگاه رسیدگی کننده به قاچاق دارو

طبق آنچه در ماده ۴۴ قانون قاچاق کالا و ارز آمده است اگر قاچاق به صورت حرفه ای و سازمان یافته باشد و یا اینکه مستلزم حبس و انفصال از خدمات دولتی باشد در صلاحیت دادسرا و دادگاه انقلاب است و سایر پرونده های قاچاق کالا در صلاحیت سازمان تعزیرات حکومتی خواهد بود.

دادگاه رسیدگی کننده به قاچاق دارو

وکیل متخصص برای پرونده قاچاق کالا

تیم و موسسه حقوقی وکیل تاپ با به کار گیری برترین وکلای کیفری می تواند خدمات حقوقی از جمله مشاوره آنلاین و تلفنی را با وکیل متخصص این حوزه برای شما فراهم کند.

همچنین می توان با مشاوره حضوری و قبول وکالت، کار پرونده را به وکیل متخصص این حوزه سپرد؛ زیرا حتی در صورت اثبات جرم بازهم مواد و مقرراتی هستند که می تواند کمک کار فرد متهم یا مجرم باشد.

نکته دیگر این که موسسه وکیل تاپ و اخذ مشاوره و قبول وکالت تنها مخصوص شهر تهران نیست و در هر جای ایران می توان از خدمات حقوقی موسسه استفاده کرد‌.

نتیجه گیری

قاچاق دارو از مصادیق قاچاق کالاست که در ماده ۲۲ قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز به مجازات آن پرداخته است و بیشتر مجازات های مقرر شده با توجه به میزان دارو یا کالای قاچاق شده تعیین شده است. در بالا به این مجازاتها و مواردی که برای آن حبس وضع شده است اشاره کردیم.

همچنین در آیین نامه اجرایی این قانون درباره موارد دارویی نیز مطلبی وجود داشت که به بیان آن در بالا پرداخته شد.

سوالات متداول

مجازات این جرم بستگی به این دارد که میزان قاچاق شده به چه اندازه است و با توجه به میزان ارزش و قیمت آن جزای نقدی چندین برابر و حبس مقرر شده است.

باید دقت کرد در قاچاق های جزئی و کم ارزش، حکم حبس نداریم اما میزان آن بیشتر از ۱۰ میلیون تومان باشد حبس شامل حال آن خواهد بود. در بند های بالا به این امر اشاره شد.

در این باره غالبا دادگاه انقلاب در شعبی خاص به آن رسیدگی می کند.

۱
۲
۳
۴
۵
میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۱ رای
7 نظرات
  1. محسن می گوید

    سلام وقت بخیر بنده متهم شدم به قاچاق دارو به ارزش ۳۶میلیون و۴۰۰تومان که ۶ماه ویک روز حبس و۱۸۲ میلیون جریمه نقدی شده ام که تجدید نظر کردم ودرخواست رد شد الان میخواستم بدونم حکم ۶ماهو یک روزم قابل تبدیل است یا خیر واینکه من پول جلو منزل دادم تازه منزلی اجاره کردم اون هم مصادره میشود؟ واینکه حسابهایم مسدود میشود؟

    1. زینالی می گوید

      سلام: خیر با توجه میزان مجازات این میزان حبس قابل تبدیل نمی باشد.

  2. محسن می گوید

    وکیل بگیرم هیچ کاریش نمیشه کرد آخه من تازه عقد کردم و مراسم عروسیم نزدیکه واینکه آبروم درخطره هیچ راهی نیست وکیل بگیرم کاری واسم انجام بده حاضرم شلاغ بخورم تبدیل بشه به جزای نقدی ولی آبروم نره ازطریق دیوان میشه اقدام کرد

    1. زینالی می گوید

      سلام: شما حتما وکیل بگیرید

  3. امین طارقی می گوید

    سلام وقت بخیر از من تجهیزات پزشکی گرفتن دادیار استعلام مجوز مصرف انسانی از علوم پزشکی گرفت که مصرف انسانی تایید شد اما دادیار اظهار نظر رد کردن و گفتن تجهیزات پزشکی نیاز به استعلام نداره و کلاس ممنوع است

  4. امید می گوید

    سلام از برادر من مقدار ۲۷میلیون تومان داروهای اموکسی سیلین ژلوفون و نوافن و ریفن گرفتند که همگی تاریخ دارند و مشکل بهداشتی ندارند مجازات و فعلا فقط ماشین را توقیف کردند میخواستم بدونم مجازات اون شامل قاچاق داروست؟ یا مداخله در امر پزشکی ؟ مجازات ان در هرصورت چیست

  5. امید می گوید

    سلام از برادر من مقدار ۲۷میلیون تومان داروهای اموکسی سیلین ژلوفون و نوافن و ریفن گرفتند که همگی تاریخ دارند و مشکل بهداشتی ندارند مجازات و فعلا فقط ماشین را توقیف کردند میخواستم بدونم مجازات اون شامل قاچاق داروست؟ یا مداخله در امر پزشکی ؟ مجازات ان در هرصورت چیست?

زمان پاسخ به دیدگاه شما از طرف وکلای سایت وکیل تاپ ۴۸ ساعت می باشد. درصورت نیاز به مشاوره فوری حقوقی میتوانید از این لینک نسبت به پرسش سوال خود اقدام کنید.



سوالات خود را از ما بپرسید

وکلای پایه یک ما اماده پاسخ به سوالات شما هستند