تفاوت بیمه خویش فرما و بیمه اجباری

هر فردی در زندگی‌اش دچار بیماری و از کار افتادگی یا بازنشستگی می‌شود. به همین منظور بیمه چیزی است که افراد را در این مواقع تحت حمایت خود قرار می‌دهد. همانطور که میدانید بیمه تامین اجتماعی به طور اجباری برای تمام شاغلین افراد را تحت پوشش قرار می‌دهد. در این میان کسانی که کارفرمای خودشان هستند می‌توانند خود را بیمه کنند تحت عنوان بیمه خویش فرما یا اختیاری. بیمه اختیاری بیمه ای است که شخص بیمه شده حق بیمه‌اش را خودش به حساب تامین اجتماعی واریز می‌کند و از مزایا و خدمات تامین اجتماعی بهره مند می‌شود. در مقابل بیمه اجباری است که کارفرما کارگر خود را بیمه می‌کند. از آنجا که فردی که بیمه اختیاری است کارفرما ندارد از مزایای قانون کار مثل بیمه بیکاری بی بهره می ماند.یعنی هر موقع بخواهد می تواند بیمه‌اش را قطع کند.

بیمه بیکاری چیست؟

بیمه بیکاری شامل کسانی می‌شود که بیمه اجباری هستند. در مواقعی که کسی به دلیل بیماری یا حادثه ای دچار از کار افتادگی شود یا از جانب کارفرمایش تعدیل نیرو شده باشد و در واقع برخلاف میل و اراده‌اش بیکار شده باشد،تامین اجتماعی به طور موقت به او مستمری پرداخت می‌کند. درصد بیمه بیکاری در بیمه اختیاری ۲۶ درصد دستمزد و حقوق توافقی با سازمان تامین اجتماعی است. از مزایای بیمه بیکاری مستمری بازنشستگی، مستمری فوت و از کار افتادگی،کمک هزینه کفن و دفن،دریافت وسایل کمک پزشکی و درمانی،کمک هزینه ازدواج و بارداری و غرامت ایام بیماری  می‌باشند.

بیمه خویش فرما و اجباری

مشاوره حقوقی فوری

مشاوره تخصصی تلفنی و متنی آنلاین با وکلای سراسر کشور

بیمه اجباری

برای همه افراد شاغل تحت پوشش بیمه تامین اجتماعی قرار گرفتن اجباری است. بیمه اجباری مورد حمایت قوانین دولت و سیستم قضایی کشور قرار می‌گیرد در صورتی که در بیمه خویش فرما چنین حمایتی وجود ندارد اما چون مورد تایید تامین اجتماعی است در سطحی کمتر مورد حمایت عمومی قرار گرفته است.در صورت ارتباط بین بیمه شده و کارفرما در هزینه کفن و دفن بیمه شده از جانب بیمه کمک می‌شود. همچنین فرد پس از ۳۰ سال مستمری بازنشستگی دریافت می‌کند. تعداد سالهایی که فرد تحت پوشش بیمه اجباری است و حق بیمه پرداخت می‌کند جزو سابقه کاری او محسوب می‌شود. علاوه بر این‌ها تمام خدمات درمانی برای بیمه شدگان اجباری در صورت داشتن دفترچه بیمه رایگان است.


بیشتر بخوانید: بیمه عمر دانا چیست؟


بیمه خویش فرما

باید بدانید که نرخ بیمه اختیاری و مشاغل آزاد از بیمه اجباری کمتر است و دولت ۳ درصد از حق بیمه را پرداخت میکند.

بیمه خویش فرما خودش دارای ۲ نوع است:

  1. بیمه مشاغل آزاد
  2. بیمه اختیاری

بیمه اختیاری

بسیاری از افراد به دلایل مختلفی دیگر نمی‌توانند بیمه اجباری را ادامه دهند. این افراد می توانند از بیمه اختیاری استفاده کنند تا سوابق آنها هم بدون استفاده نماند. بیمه اختیاری دارای شرایط سنی خاصی است. فرد بیمه شده باید حداقل یک ماه سابقه بیمه داشته باشد،همچنین فقط افراد زیر ۵۰ سال و زنان خانه دار زیر ۴۵ سال می‌توانند خودشان را بیمه کنند. در بیمه اختیاری حق بیمه ۲۶ درصد می‌باشد. کسانی که تحت پوشش بیمه اختیاری هستند، مانند بیمه اجباری واجد مزایای تامین اجتماعی از جمله مستمری بازنشستگی، فوت و از کارافتادگی، هزینه کفن و دفن،وسایل کمک پزشکی، کمک هزینه ازدواج، غرامت و دستمزد ایام بیکاری و بارداری می‌باشند. در تعداد دفعات گرفتن بیمه اختیاری هیچ محدودیتی وجود ندارد و شما هر تعداد دفعاتی که بخواهید در صورتی که تحت پوشش بیمه اجباری نباشید می‌توانید بیمه اختیاری بگیرید. در صورت عدم پرداخت حق بیمه در موعد مقرر،قرارداد فرد با سازمان باطل می‌شود و فرد باید دوباره درخواست بدهد. همچنین در بیمه خویش فرما فرد بیمه شده می‌تواند همسر و فرزندان خود را نیز تحت پوشش بیمه خود قرار دهد. بیمه خویش فرما شامل از کار افتادگی نمی شود، زیرا در این بیمه حوادث ناشی از کار و کارفرما وجود ندارد. در بیمه اختیاری ۱۰ درصد هزینه های بیمارستان را بیمه گذار باید پرداخت کند ،در صورتی که در بیمه اجباری تمام هزینه های بیمارستان رایگان است.در این نوع بیمه، بیمه شده می‌تواند هر ۲ سال یک بار درخواست کند که حق بیمه مبنای محاسبه حق ماهیانه خود را تا ۱۰ درصد افزایش بدهند.

بیمه اجباری

بیمه مشاغل آزاد

در بیمه مشاغل آزاد فرد ممکن است به دلایلی همچون کارفرمای خود بودن یا از تحت پوشش بیمه اجباری در آمدن نتواند از بیمه اجباری استفاده کند. به همین خاطر خود را بیمه مشاغل آزاد می‌کند. این بیمه یکی از بهترین نوع بیمه است. چراکه همچون بیمه اجباری شامل بازنشستگی و از کار افتادگی و درمان می‌شود. به دلیل نبود ارتباط بین کارگر و کارفرما در بیمه مشاغل آزاد کمک هزینه کفن و دفن شامل حال بیمه شده نمی‌شود. در بیمه مشاغل آزاد همچون بیمه اختیاری فرد حداقل یک ماه باید سابقه داشته باشد، اما در ارائه خدمات با بیمه اختیاری متفاوت است. بیمه مشاغل آزاد خدمات بیمه بیکاری،کمک هزینه ازدواج ،بارداری و غرامت ایام بیماری و خدمات پروتز را ارائه نمی‌کند. تعهدات سازمان در این نوع بیمه به چند دسته تقسیم می‌شود:

  • ۱۲ درصد: در این نوع بیمه خدمات درمانی به شخص تعلق نمی‌گیرد و فقط شامل خدمات بازنشستگی می شود و در صورتی فوت فرد یبمه شده مستمری بازنشستگی او به بازماندگان او پرداخت می‌گردد.
  • ۱۴ درصد: تفاوت این نوع بیمه با ۱۲ درصد در این است که مستمری بازنشستگی به فرد و بازماندگان فرد بعد از فوت شامل قبل و بعد از بازنشستگی می‌شود.
  • ۱۸درصد: در این نوع بیمه خدمات مستمری بازنشستگی و فوت و از کار افتادگی شامل فرد بیمه شده خواهد شد. البته از کار افتادگی محدود و نقص عضو چون مخصوص بیمه اجباری و در صورت داشتن کارفرما است شامل این نوع بیمه نمی‌شود. در صورت متاهل بودن و فرزند داشتن می‌توانید به صورت ماهانه سرانه درمان پرداخت کنید تا بتوانید مثل بیمه اجباری مشمول خدمات کلی سازمان بشوید.
۱
۲
۳
۴
۵
میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۱ رای
18 نظرات
  1. علی رمضانی می گوید

    با سلام
    آیا می توان مبلغ بیمه را کارفرما به کارگران پرداخت نماید و آنها خودشان را بیمه خویش فرما نمایند؟
    مسئولیت از کارفرما برداشته می شود؟

    1. بهزاد زینالی می گوید

      سلام خیر این کار قانونی نمی باشد

  2. کرباسکی می گوید

    سلام.ببخشید یه سوال داشتم.من کارفرمام و میخام خودمو بیمه کنم ولی وقتی حقوق دریافتی بیمه اختیاری و بیمه کارفرمایی تفاوقتی ندارن چرا باید بیمه کارفرما براخودم رد کنم و دوبرابر حق بیمه پرداخت کنم و درحقوقشونم هیچ تفاوتی نباشه؟نمیدونم واقعا گیج شدم.ممنون میشم جواب بدید

  3. مهدی محمدقاسمی می گوید

    سلام وقت بخیر :

    آیا در زمان بازنشستگی دریافتی حقوق افرادی که بیمه اجباری بودن با افرادی که بیمه اختیاری یا مشاغل آزاد میباشد وجود دارد یا خیر ؟
    وآیا برای بیمه مشاغل آزاد حتما باید شغل طرف مشخص باشد ؟

  4. مهدی محمدقاسمی می گوید

    آیا امکان دارد بعد مدتی که بیمه مشاغل آزاد بودیم سابقه بیمه خودمون را اگر در کارگاهی مشغول شدیم به بیمه اجباری بدهیم ؟

  5. معین می گوید

    درود من خودمو تا دی ماه بیمه خویش فرما کردم و الان سر کارم و شرکت دوماه بیمه منو پرداخت کرده ولی باغی ماه هایی که بیمه کردم خودم پاک شده چطوری میشه این قضیه ؟

  6. مجید می گوید

    سلام، ۵۸ سال سن دارم و ۱۹ سال سابقه بیمه اجباری از سال ۹۶ کارفرما کارگاه خود را تعطیل و بیکار شدم.آیا میتوانم تا بازنشستگی بیمه اختیاری بشوم و یا میتوانم باتوجه به جواز کسبی که دارم بعنوان مشاغل آزاد خودم را بیمه کنم. کدامیک بهتره؟

  7. افشین درخشانی می گوید

    من بعنوانه یک رنگکاره ۴۸ساله تاکنون بیمه نشده وهیچ امتیازی ازاین بابت ندارم.خانواده‌ام همیشه مرا موردسرزنش قرارنداده.چگونه وبکجا برای بیمه شدنم اقدام کنم.کسی کمکم میکند.ممنونم.بی نهایت تشکر

  8. علی می گوید

    مدت زمان مشاوره تلفنی چقدر است

    1. بهزاد زینالی می گوید

      سلام علی الاصول تا یک ربع می باشد ولی معمولا مشاورین ما تا هر زمانی که شما قانع شوید مکالمه را ادامه می دهند

    2. بهزاد زینالی می گوید

      سلام نیمساعت

  9. علی می گوید

    لطفا در صورت امکان با یک مثال عددی برای دو سطح حداقل و حداکثر ممکن حقوق
    میزان پرداخت حق بیمه ، هزینه دفترچه درمانی و درصورت وجود بیمه تکمیلی درمان و میزان حقوق بازنشستگی هردو سطح را توضح دهید
    بطور مثال اگر من بخواهم فرزندم را بیمه کنم که با نرخ های امروز مثلا حداقل ۴ میلیون بازنشستگی بگیرد چقدر باید ماهانه پرداخت کنم
    سوال بعدی اینکه بیمه خویش فرما بهتر است یا بیمه مشاغل آزاد
    آیا اگر از طرف شرکتی بیمه شود بهتر از آن دو گزینه بیمه اختیاری است

  10. مهدی اسماعیلی می گوید

    درود برشما اگر امکان دارد سوال بنده را پاسخ بدهید . اگر بخواهم حق بیمه هنرمندان خود را افزایش دهم که در اینده دارای حقوق ومزایای بیشتری باشم چکاری باید انجام دهم سابقه بیمه ام ۱۳ سال کامل است که رفتم درون ۱۴ سال

  11. خلیل ویسی می گوید

    سلام من بیمه کارگری ساختمانی دارم دارای ۱۲ سال سابقه هستم البته همش بیمه کارگری نیست مقداری از آن هم اجباری مقداری بیمه خادمین مساجد و مقداری هم بیمه بیکاری است و۵سال آن کارگری است درضمن معلول بهزیستی هستم سوالم اینه که اگر در جایی مشغول به کار شوم و بیمه ام به احباری تبدیل شود آیا از مزایای طرح جدید حمایت از معلولان یعنی(بازنشستگ با۲۰ سال سابقه و بدون لحاظ شرایط سنی و در خواست بازنشستگی با حداقل۱۵ سال بیمه و استفاده از بیمه ارفاقی مخصوص معلولان) بهره مند میشوم

  12. خلیل ویسی می گوید

    سلام من ۱۲ سال سابقه دارم و اکنون بیمه خویش فرمای کارگری پرداخا میکنم در ضمن معلول بهزیستی هستم آیا با تغییر بیمه ام به اجباری از مزایای بازنشستگی مخصوص معلولین یعنی بازنشستگی با ۲۰ سال سابقه بدون لحاظ شرایط سنی و در خواست بازنشستگی با حداقل۱۵ سال سابقه و استفاده از بیمه ارفاقی مخصوص معلولین بدون لحاظ شرایط سنی بهره مند می شوم

  13. حسین غفاری می گوید

    با سلام من ۱۷سال بیمه رانندگان بوده والان بدلیل دیسک کمر وزانو درد دیگر نمی توانم رانندگی کنم به همین خاطر دیگر نمی توانم بیمه ام رابصورت بیمه رانندگان ادامه دهم خواهشمندم مرا درخصوص ادامه قرار داد بیمه راهنمایی کنید. با تشکر

  14. sa می گوید

    سلام. بنده در یه شرکت مشغول به کار هستم وبرای من بیمه اجباری واریز میشود حالا برادرم خود را به عنوان کار گر من با جواز کسب من تقاضای بیمه کار گری کرده من رو به عنوان کار فرما معرفی کرده ایا بیمه من مشکلی پیدا میکنه

  15. پرویز می گوید

    با سلام ، من از حقوق بازنشستگی ناشی از بیمه خویش فرما با پرداخت ۱۸ در صد ، استفاده میکنم ….
    حقوق دریافتی من تاکنون سه میلیون و چند صد تومان است ! آیا افزایش حد اقل حقوق بازنشستگی برای بیمه های اجباری و اختیاری فرق دارد یا یکسان است ؟
    لطفا” پاسخ لازم را در این خصوص مرقوم فرمایند .با تشکر

زمان پاسخ به دیدگاه شما از طرف وکلای سایت وکیل تاپ ۴۸ ساعت می باشد. درصورت نیاز به مشاوره فوری حقوقی میتوانید از این لینک نسبت به پرسش سوال خود اقدام کنید.



سوالات خود را از ما بپرسید

وکلای پایه یک ما اماده پاسخ به سوالات شما هستند