طلاق غیابی چیست؟
طبق ماده ۳۰۳ قانون آیین دادرسی مدنی؛ حکم دادگاه حضوری است مگر این که خوانده یا وکیل یا قائممقام یا نماینده قانونی وی در هیچ یک از جلسات دادگاه حاضر نشده و به طور کتبی نیز دفاع ننموده باشد و یا اخطاریه ابلاغ واقعی نشده باشد. دعوای طلاق نیز یکی از دعاوی ای است که ممکن است غیابی صادر شود. چنانچه یکی از زن و مرد در هیچیک از جلسات دادگاه حاضر نشده و به طور کتبی نیز دفاع ننموده باشد و یا اخطاریه ابلاغ واقعی نشده باشد طلاق غیابی خواهد بود.
دسترسی سریع به عناوین:
طلاق غیابی به درخواست مرد
اصولا طلاق ایقاعی یک طرفه است و به اراده مرد واقع می شود منتها قانونگذار برای این که از طلاقهای احساسی جلوگیری نماید پیش بینی نموده که مرد برای دریافت گواهی عدم امکان سازش به دادگاه مراجعه نماید. وقتی مرد برای درخواست گواهی عدم امکان سازش به دادگاه مراجعه می نماید و زن در هیچ یک از جلسات رسیدگی حاضر نشده و لایحه نیز نداده است و یا به او ابلاغ نشده در اینجا طلاق غیابی بوده البته در طلاق غیابی دادگاه حقوق مالی زن را استیفا می نماید و غیابی بودن طلاق به معنای از دست رفتن حقوق مالی زن نیست. زن می تواند از این حکم واخواهی نماید.
طلاق غیابی از طرف زن
چنانچه زنی به طرفیت شوهر دادخواست طلاق غیابی بدهد و زن دلیلی محکمه پسند برای طلاق ارائه کند و شوهر با وجود ابلاغ در دادگاه حاضر نشود، لایحه ندهد و اخطاریه دادگاه هم به او ابلاغ واقعی نشده باشد اگر رای به طلاق داده شود این طلاق غیابی است.
بیشتر بخوانید: طلاق به درخواست مرد و طلاق از طرف زن
ماهیت طلاق حاکم یا طلاق قضایی
مطابق مقررات قانون مدنی زن در موارد زیر میتواند درخواست طلاق نماید و در صورت احراز و اثبات ادعای زن، حاکم اجازه طلاق میدهد.
- طلاق غیابی و آن در صورتی است که زوج غایب باشد و از مدت غیبت چهار سال گذشته باشد.
- طلاق به لحاظ تحقق شرط ضمن عقد بهموجب ماده قانون مدنی چنانچه در ضمن عقد، شرایط معین شده باشد و زوج از آن شرایط تخلف نماید زن میتواند با مراجعه به دادگاه و اثبات تحقق شرط مطلقه شود.
- طلاق به لحاظ ترک انفاق مطابق ماده ۱۱۲۹ قانون مدنی که بهموجب آن زوج مرتکب ترک انفاق همسر خود شود و محکمه هم نتواند او را مجبور و ملزم به پرداخت نفقه کند حاکم میتواند زن را طلاق دهد.
- طلاق از نوع عسر و حرج، درصورتیکه زن بتواند عسر و حرج خود را مطابق با یکی از موارد بندهای ماده ۱۱۳۰ قانون مدنی به اثبات رساند حاکم میتواند بهعنوان ولی ممتنع حکم بر الزام به طلاق نماید. انواع طلاق نیز بهموجب ماده ۱۱۴۳ و ۱۱۴۵ قانون مدنی برشمرده شده است که عبارتاند از:
- طلاق رجعی
- طلاق خلعی زن به لحاظ بذل مال و قبول آن
- طلاق بائن زن غیر مدخوله
- طلاق زن یائسه
- طلاق مبارات
- طلاق سوم
ماهیت طلاق از سوی حاکم
در مورد طلاق غیابی، غالب فقها آن را رجعی دانستهاند زیرا ممکن است مرد غایب بتواند در ایام عده رجوع کند. (در بین حقوقدانها هم در رجعی بودن طلاق غیابی اختلافی نیست زیرا علت طلاق غیبت زوج است که باید رجوع شود. به تحریرالوسیله حضرت امام و استفتائات آن، مسائل شماره ۲۱ و ۲۹۶ و همچنین مسئله ۱۲۶۹ منهاجالصالحین آقای خویی و مسئله ۱۲۶۷ و ۳۵۶ منهاج الصالحین آقای سیستانی و فتاوای سایر آیات عظام. حضور وی این علت برطرف میشود) و اما در مورد طلاق به لحاظ عدم پرداخت نفقه آیات عظام خویی و سیستانی نوع طلاق را بائن دانستهاند.
در مورد عسر و حرج نظرات فقهی متفاوتی ابراز شده است. حضرت امام (ره) و حضرت آیتالله خامنهای (دام برکاته) فرمودهاند که نوع طلاق حاکم از لحاظ رجعی بودن یا نبودن با طلاقهای دیگر فرقی ندارد و حسب مورد ممکن است بائن باشد یا رجعی. حضرت آیتالله اردبیلی معتقد است که طلاق عسر و حرج باید خلعی باشد و چیزی به مرد بذل شود و حاکم از طرف مرد قبول بذل کند. حضرت آیتالله فاضل لنکرانی چنین طلاقی را رجعی میداند. نظریه اداره حقوقی دادگستری بر این امر استوار است؛ که در طلاق، عسر و حرج، رجعی بودن طلاق موجب دور است و برخلاف منظور قانونگذار به نظر میرسد با توجه به نظریه مشورتی اداره حقوقی و عقاید و نظریات برخی از علمای فقه، طلاق حاکم، در موارد عسر و حرج و ترک انفاق فارغ از انواع طلاق باشد و به لحاظ طبیعت خود باید به این تلقی شود زیرا اگر غیر از این باشد طلاق بسیاری از زنان در عسر و حرج قرار گرفته را باید رجعی تلقی کنیم و با رجوع مرد منظور قانونگذار که خلاصی زن از عسر و حرج است، محقق نمیشود. پیشنهاد میکنیم مطلب “طلاق در اسلام و احکام آن ” سایت وکیل تاپ را نیز مطالعه کنید.
قبول بذل حق و حقوق زوجه در صدور حکم طلاق غیابی
زوجه به لحاظ متواری شدن و مجهولالمکان بودن زوج، در عسر و حرج افتاده و با قبول بقای زوج و بذل تمام حق و حقوق خودش درخواست طلاق میکند که به این ترتیب و اینکه مورد منصرف از موارد غایب مفقودالاثر است، اشکالی به نظر نمیرسد که محکمه با احراز عسر و حرج زوجه و پذیرش درخواست وی اقدام به صدور حکم طلاق نماید.
سلام. شوهر من با زن شوهرداری دوست شده که الان تازه صیغه اش تموم شده و هنوز عده داره. خودش هم اعتراف کرده. پیرینت تلفنشم درآوردم ثابت میشه که باهاش دوسته اما نمیدونم باهاش زنا کرده یانه. اگه از شوهرم شکایت کنم حکمش چیه؟
سلام با توجه به اینکه ایشون اون خانم را صیغه کرده اند باید دلیل مبنی بر وجود رابطه نامشروع قبل از زمان صیغه به دادگاه ارائه نمایید. در صورت زنا که بسیار مشکل ثابت میشه اعدام