سازمان انرژی اتمی زیر نظر کیست و این سازمان چه وظایفی دارد؟
از جمله سازمان های وابسته به ریاست جمهوری، سازمان انرژی اتمی است که در سال ۱۳۵۳ تاسیس گردید و مرکز اتمی دانشگاه تهران به آنجا انتقال پیدا نمود و ماموریت های مربوط به توسعه فناوری هسته ای، به ویژه تولید برق با استفاده از نیروگاه های اتمی در کشور به این سازمان واگذار شد. در آن زمان ریاست سازمان با نخست وزیر بود که پس از بازنگری قانون اساسی و حذف پست نخست وزیری، ریاست آن به رییس جمهور واگذار گردید. بنابراین سازمان تحت نظارت عالیه رییس جمهور قرار دارد، اما معمولا سازمان از طریق یکی از معاونین رییس جمهور اداره می شود که وی را رییس سازمان انرژی اتمی می نامند. در حال حاضر علی اکبر صالحی معاون رییس جمهور، از سال ۱۳۹۲ ریاست این سازمان را بر عهده دارد.
ماده یک قانون تاسیس سازمان انرژی اتمی بیان می دارد که «سازمان انرژی اتمی ایران که در این قانون سازمان نامیده میشود برای استفاده از اشعه و انرژی اتمی در صنایع و کشاورزی و خدمات و ایجاد نیروگاههای اتمی و کارخانههای شیرین کردن آبشور و تولید مواد اولیه مورد نیاز صنایع اتمی و ایجاد زیربنای علمی و فنی لازم برای اجرای طرحهای مزبور همچنین برقراری همآهنگی و نظارت بر کلیه امور مربوط به انرژی اتمی در کشور تأسیس میگردد.»
وظایف سازمان انرژی اتمی
مطابق ماده ۳ قانون تاسیس سازمان انرژی اتمی وظایف این سازمان عبارت است از:
- الف) توسعه و گسترش علوم و فنون اتمی در کشور و ایجاد زیربنای علمی و فنی لازم برای استفاده از علوم و فنون اتمی در برنامههای توسعه و تحول کشور.
- ب) انجام مطالعات و تحقیقات لازم در زمینههای مربوط به علوم و فنون اتمی.
- ج) اهتمام در کاربرد علوم و فنون اتمی در صنایع و کشاورزی و خدمات.
- د) ایجاد خدمات فنی مورد نیاز کشور در زمینه علوم و فنون اتمی.
- ه) انجام بررسیها و عملیات اکتشافی برای تعیین منابع مواد اولیه صنایع اتمی از قبیل سوخت اتمی و مواد رادیواکتیو و بهرهبرداری از این منابع از طریق استخراج و تخلیص و استفاده از مواد مزبور در صنایع و نیروگاهها و کارخانهها و تأسیسات مختلف اتمی کشور.
- سازمان موظف است اهتمام خود را برای تأمین سوخت اتمی و سایر مواد اصلی مورد نیاز صنایع اتمی کشور با توجه به نیازهای آینده به کار ببرد.
- و) ایجاد نیروگاههای اتمی و بهرهبرداری از آنها برای کمک به تأمین نیروی برق مورد نیاز کشور.
- ز) ایجاد تأسیسات شیرین کردن آبشور و بهرهبرداری از آنها برای کمک به تأمین آب مورد نیاز کشور.
- ح) تولید و توزیع رادیو ایزوتوپها و سایر مواد و تجهیزات مورد نیاز برای کاربرد علوم و فنون اتمی در کشور.
- ط) ایجاد هماهنگی و نظارت بر امور مربوط به علوم و فنون اتمی در کشور که بهوسیله سایر مؤسسات اعم از دولتی و یا وابسته به دولت و یا غیردولتی انجام میشود و تنظیم مقررات و ضوابط و آئیننامههای مربوط و پیشنهاد آن به مراجع ذیصلاح قانونی برای تصویب.
- ی) ایجاد ارتباط با مراجع بینالمللی و یا کشورهای خارج در زمینه علوم و فنون و صنایع اتمی به نام دولت ایران. نمایندگی دولت ایران در آژانس بینالمللی انرژی اتمی به عهده سازمان خواهد بود.
- ک) انجام تحقیقات مربوط به استفاده از منابع انرژی موجود در طبیعت که مورد بهرهبرداری قرار نگرفتهاند و اهتمام در استفاده از تجربیات سایر کشورها در این زمینه از طریق ایجاد ارتباط لازم.
ارکان سازمان انرژی اتمی و وظایف آن
برابر ماده ۶ قانون مذکور ارکان سازمان به قرار زیر است:
- الف) شورای انرژی اتمی
- ب) کمیته انرژی اتمی
- ج) رئیس سازمان
هر کدام از این ارکان وظایف خاص خود را دارند.
بیشتر بخوانید: بررسی وظایف و اختیارات سازمان بازرسی کل کشور
اعضای شورای انرژی اتمی عبارتند از:
- رئیسجمهور که سمت ریاست شورا را عهدهدار میباشد.
- وزیر نیرو
- وزیر اقتصاد و دارایی
- وزیر فرهنگ و آموزش عالی
- وزیر اقتصاد و دارایی
- وزیر کشاورزی
- وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی
- وزیر مشاور
- رئیس سازمان برنامه و بودجه
- یک وزیر دیگر با انتخاب رئیسجمهور
- رئیس سازمان حفاظت محیطزیست
- رئیس سازمان انرژی اتمی ایران که سمت دبیر شورا را چهار نفر از متخصصان و کارشناسان که به پیشنهاد کمیته انرژی اتمی و انتخاب رئیسجمهور برای مدت سه سال به عضویت شورای انرژی اتمی منصوب می شوند.
برابر ماده ۱۰ قانون تاسیس سازمان کمیته انرژی اتمی دارای سه عضو به شرح زیر میباشد:
- وزیر نیرو که سمت ریاست کمیته را دارا خواهد بود.
- وزیر اقتصاد و دارایی
- وزیر مشاور و رئیس سازمان برنامه و بودجه
رئیس سازمان سمت دبیر کمیته را دارا میباشد و بدون داشتن حق رأی در جلسات کمیته شرکت خواهد نمود.
سازمان انرژی اتمی که مسئولیت تمام فعالیتهای هستهای ایران را به عهده دارد، در راستای کاهش تعهدات ایران در توافق هستهای با قدرتهای بزرگ (برجام) برخی از فعالیتهای اتمی، از جمله غنیسازی اورانیوم را افزایش داده است و به همین خاطر در ۱۰ بهمن ۱۳۹۸ وزارت خزانهداری آمریکا، سازمان انرژی اتمی ایران و رئیس آن علیاکبر صالحی را در لیست افراد تحریم شده قرار داد.
سلام من حاضری هستم محقق سابق سازمان انرژی اتمی ایران مخترع اینه سرد دربخش لیزرکه اختراعم جنگ ایران و عراق راپیروزکردجلوبمبارانهای هوایی عراق راگرفت میدانیدیعنی؟ صدتانامه وصدهاسندومدرک فرستادم بالینکتان هم تماس گرفتم مجددمدارک فرستادم لطف کنید پی گیری کنیدچراحقم رانمیدهید؟ وضعتان خرابه؟ به من چه روزگارم راسیاه کرده اید تاکی میخواهیدظلمم کنیدمگرمسلمان نیستیدشما
سلام برای مشاوره حقوقی با شماره ۰۲۱۹۱۰۰۲۰۹۰ تماس بگیرید