انواع قتل غیر عمد در قانون ایران با آخرین تغییرات

   انواع قتل غیر عمد که در ادامه به آن اشاره خواهد شد شامل مواردی ست که فرد قصد سلب حیات را از دیگری ندارد‌ اما به  دلایلی این اتفاق میافتد‌.  تعریف حقوقی قتل عبارت است از سلب حیات فرد زنده و ممکن است به صورت عمدی و یا غیر عمدی واقع شود‌. به طور کلی قتل یا عمدی است و یا غیر عمدی که شبه عمد هم گفته می شود نکته این است که قتل غیر عمدی و قتل از روی خطای محض هر دو شبه عمد تلقی می شوند و با قتل عمد در احکام متفاوت خواهند بود.

 در ادامه همراه ما باشید تا مطالبی راجع به قتل غیر عمد و انواع آن بیان کنیم.

انواع قتل غیر عمد

انواع قتل غیر عمد

قتل شبه عمد در قانون مجازات سه صورت دارد که هر سه حالت قتل غیر عمد تلقی می شود:

  • در حالت اول فرد قصد و نیت این را ندارد که کسی را به قتل برساند اما با فعل انجام شده منجر به قتل کسی می شود ناگفته نماند که فعل مزبور هم در عرف کشنده نیست اما در این حالت به مرگ منجر شده است مانند اینکه پدر یا مادر فرزند را تنبیه میکنند و ناگهان فرد میمیرد که این نوع قتل شبه عمد به حساب می آید.
  • در حالت دوم اگر فرد جاهل باشد به این موضوع و برای مثال میخواهد رفتاری را نسبت به یک شی یا حیوان انجام دهد اما بعد معلوم می شود آن یک انسان بوده است در اینجا با توجه به جاهل بودن قاتل ، قتل عمد به حساب نمی آید.
  • حالت سوم این است که فرد در اثر بی احتیاطی باعث به قتل رسیدن کسی می شود‌. یا اینکه فرد مهارت در امری ندارد مثل موضوع رانندگی که باعث کشته شدن کسی می شود.

 قتل خطای محض

در قانون مجازات بعد از انواع قتل غیر عمد در ماده ۲۹۱ در ماده ۲۹۲ از انواع قتل خطای محض نام میبرد قتل هایی که در زمان خواب و بیهوشی و مانند آن رخ میدهد چون تقصیری در کار نیست و بی احتیاطی هم در کار نبود خطای محض به حساب می آید همچنین قتل انجام شده به وسیله کودک و مجنون و قتلی که نه فرد، فعل انجام شده را قصد کرده و نه قصد کشتن کسی را داشته نیز خطای محض به حساب می آید مانند این که فرد برای شکار حیوان تیر اندازی میکند اما به انسان میخورد. قتل خطای محض مجازات ندارد و تنها به دیه حکم می شود. البته در این مورد پرداخت دیه وقتی که قتل خطایی باشد بر عهده اقوام جنس مذکر نزدیک به قاتل خواهد بود برای مثال در زمانی که کودک یا مجنون باعث قتل کسی می شوند پدر وی دیه را پرداخت میکند.

مجازات انواع قتل غیر عمدی

در این موارد برای قتل چون فرد واقعا قصد قتل و کشتن ندارد حکم وی قصاص نخواهد بود زیرا انسان به اندازه ای که نیت داشته مجازات می شود در زمانی که فرد، نیت کشتن کسی را نداشته خود وی هم کشته نمی شود و قصاص نمی شود. اما در انواع قتل غیر عمد که نام برده شد فرد ملزم به پرداخت خون بها و دیه خواهد بود و به جز این مورد به حبس از یک تا سه سال هم محکوم می شود‌.

مشاوره حقوقی فوری

مشاوره تخصصی تلفنی و متنی آنلاین با وکلای سراسر کشور

دادگاه رسیدگی کننده به انواع قتل غیر عمد

دادگاه های کیفری تقسیم می شوند به کیفری یک و دو دادگاه کیفری یک به جرائم مهم رسیدگی میکند مثل قتل عمد و هر جرمی که نتیجه آن اعدام یا قصاص باشد و برخی جرائم دیگر در قانون، اما قتل غیر عمد در دادگاه کیفری ۲ رسیدگی خواهد شد.

مجازات قتل غیر عمد

مشاوره حقوقی راجع به انواع قتل غیرعمد

در مواردی که اهمیت پرونده زیاد باشد گرفتن وکیل ضروری ست و برخی جاها خود قانون هم الزام به اخذ وکیل کرده است. نیازی به گفتن نیست که در پرونده ی قتل ورود وکیل متخصص در این حوزه بسیار حائز اهمیت است و تشخیص نوع قتل با مرگ و زندگی انسان سر و کار دارد چه بسا کسی مرتکب قتل غیر عمد بشود اما ادله ای ظاهر حاکی از این باشند که قتل عمد می باشد اینجاست که موضوع اهمیت پیدا میکند در صورتی که با چنین مسئله ای مواجه شده اید می توانید با وکلای با تجربه موسسه حقوقی وکیل تاپ صحبت کنید. در هر شهری که باشید می توانید از خدمات حقوقی موسسه استفاده کنید سامانه وکیل تاپ با برخورداری از وکلای کیفری متخصص در سراسر کشور می تواند در باقی شهر های غیر از تهران هم به شما وکیل مجرب در آن حوزه را معرفی کند.  برای این کار می توانید با شماره گیری شماره تماس های مندرج در سامانه درخواست خود را مطرح کنید.

نتیجه گیری

فردی که مرتکب یکی از انواع قتل غیر عمد شده است در هر حال باید دیه را پرداخت کند . اما در مواردی که مشکوک بین قتل عمد و غیر عمد باشد رسیدگی دادگاه بسیار حائز اهمیت خواهد بود از این جهت که در قتل عمد مجازات قصاص خواهد بود مطالب مرتبط با این مورد را در بالا مورد اشاره قرار دادیم.

 سوالات متداول

 در این مورد در بالا توضیح داده شد که فرد محکوم به دیه کامل و همچنین حبس خواهد شد.

 حکم نزاع و دیگری جدا خواهد بود از طرف دیگر فرد برای قتل غیر عمد محکوم به پرداخت دیه خواهد بود.

در قتل غیر عمد مدت پرداخت دیه ۲ سال است.

۱
۲
۳
۴
۵
میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۱ رای
2 نظرات
  1. محمد می گوید

    سلام خسته نباشید
    میخواستم بپرسم حکم فردی که گواهینامه رانندگی نداره و هنوز به ۱۸سال هم نرسیده با وسیله نقلیه والدینش تصادف و منجر به فوت شده،حکم راننده و صاحب خودرو در دادگاه چیه؟؟
    ممنون میشم پاسخ بدید.

    1. زینالی می گوید

      سلام: مجازاتش زندان هست و ماشین هم بعد تعیین تکلیف دیه به مالک عودت داده میشود

زمان پاسخ به دیدگاه شما از طرف وکلای سایت وکیل تاپ ۴۸ ساعت می باشد. درصورت نیاز به مشاوره فوری حقوقی میتوانید از این لینک نسبت به پرسش سوال خود اقدام کنید.



سوالات خود را از ما بپرسید

وکلای پایه یک ما اماده پاسخ به سوالات شما هستند