در رای صادره دادگاه ...

کیفری توسط حسین
۱۴۰۳/۱۲/۰۴ - ۱۰:۳۴
۱
پاسخ
۲۶

در رای صادره دادگاه کیفری2، ۳ اماره قضایی وجود داردلوث به جهت سایرقرائن وامارات موجوددرپرونده :
۱- شهادت شاهد واحد.
۲- گواهی پزشکی قانونی شاکی
۳- اظهارات متشاکی که اقرار ضمنی‌ست به اینکه اجمالا به درگیری اذعان کرده و لوث.
اگر احیانا شهادت کذب شاهدواحدشاکی اثبات شود و بدون شهادت شاهد واحدشاکی و با توجه به اینکه متشاکی در محل درگیری حضور داشته و اصل درگیری را قبول کرده است و اقرار ضمنی به اینکه اجمالا به درگیری هم اذعان کرده ولی منکر ضرب شاکی شده است و به عنوان اماره موجب ظن قاضی بوده و منجر به وجود لوث و اتیان سوگند شاکی شده است، پس چرا امکان نقض رای صادره دادگاه کیفری2 در دادگاه عالی وجود دارد. پس در آن صورت آیا نبایستی دادگاه عالی رای دادگاه کیفری2 را که برحسب اظهارات خود متشاکی که موجب ظن قاضی بوده و لوث را هم به وجود آورده است را نقض کند؟ با توجه به اظهارات خودمتشاکی چه لزومی به نقض رای می‌باشد؟
رای قطعی دادگاه کیفری۲ اینگونه صادر شده است: در خصوص شکایت شاکی فرزند….از متشاکی فرزند….دایر بر ضرب‌وجرح عمدی و شکایت شاکی به اینکه با متشاکی قبلا اختلاف داشته و قرار می‌گذارند تا به همدیگر رضایت بدهند، در این راستا جهت مراجعه به ثبت اسناد سوار خودرو می‌شوند و مجددا باهم بگومگو می‌کنند و حسب اظهارات شاکی چون متشاکی عقب خودرو نشسته بوده از فرصت استفاده کرده و وی را موردضرب‌وجرح قرار دادند. علی‌ای‌حال شاکی جهت اثبات ادعای خود به گواهی پزشکی قانونی و یک نفر شاهد استناد نمودند و علاوه بر این متشاکی در خلال اظهاراتش اجمالا به درگیری اذعان داشتند ولی منکر ضرب شاکی شدند، فلذا دادگاه با عنایت به وجود لوث و به درخواست شاکی قرار اتیان سوگند صادر و شاکی قسم یاد نمودند ضرباتی که در گواهی پزشکی قانونی قید گردیده است توسط ضربات متشاکی به وی وارد شده است، فلذا دادگاه با توجه به شکایت شاکی و گزارش کلانتری، گواهی پزشکی قانونی، شهادت شاهد واحد و اتیان سوگند از سوی شاکی و دفاع غیرموثر متشاکی بزهکاری مشارالیه را محرز و مسلم تشخیص و استناد به مواد ۷۰۹و۷۱۴ از قانون مجازات اسلامی و مواد ۳۷۴و۳۷۵و۴۲۷و۴۳۱و۴۳۳ از قانون آئین دادرسی کیفری حکم به محکومیت متشاکی به دیه را داده است. رای صادره حضوری و قطعی است.



دکتر محمد هادی رستمی
- املاک و سرقفلی
۱۴۰۳/۱۱/۲۴ - ۰۰:۴۵

قم

۰

رای دادگاه بر اساس سه اماره قضایی صادر شده است:
- شهادت شاهد واحد
- گواهی پزشکی قانونی
- اظهارات متشاکی که اقرار ضمنی به درگیری دارد.

این امارات موجب ایجاد **لوث** (شبهه) شده و دادگاه را به صدور حکم محکومیت سوق داده است. لوث در حقوق کیفری ایران به معنای ایجاد ظن قوی برای قاضی است که بر اساس قرائن و امارات موجود، وقوع جرم محرز شده است.


اگر شهادت شاهد واحد کذب باشد، این موضوع می‌تواند یکی از پایه‌های رای دادگاه را تضعیف کند. با این حال، رای دادگاه تنها به شهادت شاهد واحد متکی نبوده، بلکه گواهی پزشکی قانونی و اظهارات متشاکی نیز در تصمیم‌گیری موثر بوده‌اند. بنابراین، حتی اگر شهادت شاهد واحد نقض شود، سایر امارات (گواهی پزشکی و اظهارات متشاکی) همچنان می‌توانند مبنای رای باشند.


متشاکی به درگیری اذعان کرده است، اما منکر ضرب شاکی شده است. این اقرار ضمنی می‌تواند به عنوان یک اماره قوی در نظر گرفته شود، زیرا متشاکی حضور در محل درگیری را تایید کرده است. این موضوع موجب ایجاد ظن قوی برای قاضی شده و لوث را تقویت می‌کند.

دادگاه عالی می‌تواند در موارد زیر رای دادگاه کیفری۲ را نقض کند:
اگر رای صادره با مواد قانونی (مانند مواد ۷۰۹ و ۷۱۴ قانون مجازات اسلامی و مواد ۳۷۴، ۳۷۵، ۴۲۷، ۴۳۱ و ۴۳۳ قانون آیین دادرسی کیفری) تطابق نداشته باشد.
وجود نقص در استدلال قضایی
اگر دادگاه عالی تشخیص دهد که استدلال دادگاه کیفری۲ ناقص یا نادرست بوده است.
اگر شهادت شاهد واحد کذب باشد و این موضوع در دادگاه عالی اثبات شود، ممکن است رای نقض شود.


با توجه به اظهارات متشاکی و وجود لوث، دادگاه عالی ممکن است رای را نقض نکند، مگر اینکه دلایل قوی‌تری برای نقض رای وجود داشته باشد. به عبارت دیگر، اگر دادگاه عالی تشخیص دهد که رای صادره بر اساس امارات قوی (گواهی پزشکی و اقرار ضمنی) صادر شده است، ممکن است رای را تایید کند.

در نهایت
نقض رای دادگاه کیفری۲ در دادگاه تجدید نظر به شرایط و دلایل ارائه‌شده بستگی دارد. اگر شهادت شاهد واحد کذب باشد و این موضوع اثبات شود، ممکن است رای نقض شود. اما با توجه به وجود سایر امارات (گواهی پزشکی و اقرار ضمنی متشاکی)، دادگاه تجدید نظر ممکن است رای را تایید کند. بنابراین، نقض رای قطعی نیست و به بررسی دقیق‌تر دادگاه تجدید نظر بستگی دارد.

در هر صورت، برای بررسی دقیق‌تر و ارائه نظریه حقوقی کامل‌تر، مراجعه به وکیل متخصص در امور کیفری و بررسی دقیق پرونده ضروری است.

خانه
وکلاء
پرسش و پاسخ

متوجه شدم
5